Guro Birkeli

Kristus-sentrert Yoga – En meningsfylt trospraksis

Vil du prøve Kristus-sentrert yoga som kristen trospraksis, er bønn og meditasjon en stor del av det.

Hvordan kan Kristus-sentrert yoga være en meningsfylt trospraksis?
Bli med på en litt annerledes måte å praktisere kristen tro på!

Hva er yoga?

Yoga blir ofte forvekslet med hinduisme/buddhisme; men yoga er ikke en religion. Yoga er en filosofi og en praksis som kan praktiseres innen forskjellige religioner, eller i en sekulær kontekst, i likhet med faste, meditasjon og prinsipper om ikke-vold for eksempel. Som kristen og med tro på at Gud skapte alle mennesker, anerkjenner vi at Gud gjennom den almenne åpenbaringen er tilstede i alle verdens kulturer. Derfor kan vi trygt bruke yogisk tankegang og praksis til å ære Gud. Alt godt tilhører Han, og selv om ordet yoga er fremmed for kristen tradisjon og kultur, må vi se på innholdet for å finne ut hva det betyr.

Yoga-filosofi består av 8 steg:
– Selvbeherskelse
– Overholdelse av moralske prinsipper
– Fysisk trening
– Pusteteknikker
– Forberedelse til meditasjon
– Konsentrasjon
– Meditasjon
– Absorpsjon

I klassisk yoga kan Absorpsjon bety flere ting; å bli ett med universet, å oppdage sitt guddommelige selv, eller å bli ett med virkeligheten. Ordet Yoga betyr å bli ett med, å bli forent med, å integrere. I Kristus-sentrert yoga anerkjenner vi at vi allerede er en del av Guds virkelighet; vi er i Gud og Han er i oss. Han er Skaperen, vi er det skapte. Vi er ikke Gud, likevel kan vi være ett med Kristus. For å si det med Fr. Richard Rohr sine ord: “He is the Includer, we are the included”.

Kristus-sentrert yoga

I Kristus-sentrert yoga mediterer vi over Guds ord, vi puster inn Guds livspust, og vi trener kroppene våre. Gjennom denne typen trospraksis kan du oppleve å vende deg til Kjærlighetens Gud både i kropp, følelser og tanker. Vi øver på å være tilstede i øyeblikket, å være bevisste våre egne tanker, følelser og fysiske kropper, og gjennom det erfare Guds konstante nærvær i våre liv. Alle erfaringer er en kroppslig erfaring; vi lever ikke utenfor våre kropper. Derfor kan Kristus-sentrert yoga være en god og meningsfylt trospraksis for kristne som ønsker å fordype sin relasjon til Kristus.


Er du interessert i å finne ut mer om min vei inn i Kristus-sentrert yoga? Lær mer her.
Vil du være med på Kristus-sentrert yoga? Sjekk ut Facebook.

Rull til toppen